Interviu cu Per in revista Cafe

Urmatorul interviu a aparut in revista suedeza Cafe (www.cafe.se). Este tradus dupa versiunea originala in suedeza pe care o puteti gasi aici. Per Gessle despre bani, arta musamalizarii unui scandal si diferenta intre un “sha-la-la” si un “na-na-na”.
1. Primul single de pe noul tau album “En handig man” va fi hitul verii sa inteleg? - Da, asta ar fi dragut. Dar nu ma mai straduiesc sa scriu hituri acum. Cu Roxette era extrem de important sa avem trei single-uri majore pentru piata din Statele Unite asa ca intotdeauna am pus multa energie ca sa scriu trei cantece. Dar cand fac muzica pentru piata din Suedia doar scriu – si apoi altcineva alege single-urile.
2. Esti tu insuti un “indemnatic”? Poti schimba cauciucurile Ferrari-ului tau 599 GTB daca ai avea o pana? - Hahaha, nu, nu pot. Nici macar n-as incerca. Doar as suna pe cineva.
3. Faci muzica comerciala pentru mase dar inca esti in gratia criticilor. Cum de nu te crucifica precum pe Tomas Ledin? - Cred ca are legatura cu faptul ca sunt cu adevarat interesat de muzica. Simt la fel ca si acesti tocilari jurnalisti de muzica, pentru ca la randul meu si eu sunt un tocilar. Am observat ca Marie niciodata nu a avut parte de acelasi respect pe care l-am avut eu din partea criticilor. Cred ca are legatura cu asta.
4. Totusi versurile tale mereu au fost considerate ca fiind de proasta calitate? - Da... probabil chiar sunt de proasta calitate. Dar mereu oameni au venit la mine sa imi multumeasca deoarece cantece scrise de mine au avut insemnatate pentru ei. Multa lume pune cantecele mele la nuntile lor, sau lucruri asemanatoare. Prin urmare eu inca simt ca versurile mele i-au influentat cumva.
5. Cat de mult muncesti la compunerea versurilor? - Mult. Trec prin tot soiul de filtre pana cand ajung sa fie versuri finite. Fiecare propozitie, fiecare cuvant sunt cantarite inainte de a fi acceptate. Multe versuri in engleza sunt de-a dreptul banale; asculta oricare dintre hiturile din top 10 actuale. Cand cant in suedeza cred ca oamenii asculta cu mai multa atentie versurile si asta conteaza mult mai mult.
6. In cantecele tale sunt o gramada de “sha-la-la”-uri. Le adaugi cand ramai fara rime? - In niciun caz. Folosesc “sha-la-la” ca sa potentez un cantec. Unele parti nu merg cu versuri, atunci folosesc “sha-la-la”. Urmareste "Sha-la-la" (Make me happy) de Al Green sau "Brown eyed girl" de van Morisson. Acele cantece n-ar fi fost niciodata atat de grozave fara “sha-la-la”.
7. Uneori folosesti de asemenea “na-na-na”. E vreo diferenta intre “sha-la-la” si “na-na-na”? - Imensa! “Sha-la-la” creeaza o atmosfera si un sfung. E perfecta pentru refrene. “Na-na-na” e mai moale. In The Look nu s-ar fi potrivit deloc “sha-la-la” la mijlocul anilor 80, ar fi iesit prea inganabila.
8. Iei astea prea in serios. - E o diferenta enorma. E incredibil de important.
9. Sunt si alte umpluturi pe care le experimentezi in cantecele tale? - Mai e si ”la-la-la” de asemenea, dar nu prea folosesc. Si mai este ”ooh” care poate fi folositor. Si nu putem uita de ”Mmmm”. Iti amintesti Mmm mmm mmm mmm-ul celor de la Crush Test Dummies?
10. Nu poti pur si simplu sa folosesti “Aa”? - Desigur! Dar ar fi mai mult un ”Aah”. Nu e una din favoritele mele, dar Led Zeppelin a folosit-o destul de des. The Beatles au folosit interjectiile la maxim. In Girl au folosit un sunet de inhalare al naibi de dragut si in Drive my car faceau ca un claxon. La naiba a fost tare bine!
11. Care este expresia suedeza echivalenta englezescului “yeah”? - Asta-i interesant. Si destul de greu. Nu poti spune “Ja”. “Hej” merge totusi dar e mai mult un fel de “he-hej” in cazul asta.
12. Te distingi ca o persoana absolut “imaculata”, departe de scandaluri legate de droguri, infidelitati sau conflicte. Cum de tii toate acestea departe de presa? - Am decis de la inceput sa imi tin viata personala privata. N-as face o emisiune de genul “in casa lui Per Gessle” nici intr-un milion de ani de exemplu. Nu ma duc la premiere, exceptand cazul in cazul in care sunt fortat sa merg la “Spider Man 3” de catre fiul meu, sau ceva similar. Incerc sa imi pastrez scandalurile pentru mine.
13. Care este cel mai mare scandal in care ai fost implicat? - E ceva personal.
14. Esti de ani buni multimilionar. Cu ce te rasfeti acum, si nu-ti permiteai inainte? - Cel mai grozav lucru este ca familia mea si cu mine putem decide ceea ce facem 100%. Locuim intr-o casa frumoasa, si cand iesim si mancam bem vinuri bune, iar daca merg la cumparaturi de pantofi nu trebuie sa ma gandesc daca pantofii costa 40 de coroane sau 50.
15. Ce suma de bani ai in banca in momentul acesta? - Habar nu am.
16. N-ai nici macar o idee vaga? - Nu, n-am nici cea mai vaga idee cati bani am in diferitele mele firme. Sincer nici macar nu-mi pasa. Semnez cateva hartii pe an si toate grijile s-au dus.
17. nu esti interesat sa fii un om de afaceri? - Deloc. Citesc deseori in ziare ce nemilos om de afaceri sunt, dar adevarul este ca habar nu am de nimic de genul asta.
18. Actiuni? Fonduri? - Nu stiu cum functioneaza. Pe de alta parte am cumparat destul de multe piese de arta care s-au dovedit o afacere destul de buna. Dar nu am facut-o pentru profit sau ceva de genul asta. Adica n-am de gand sa vand aceste piese de arta.
19. Ai ceva imprumuturi? - Nu stiu. Probabil am. E placut sa nu stii despre aceste lucruri.
de Alex Schulman Publicat pe 25.06.2007

Comments

TRADUS DE THOMAS EVENSSON

TRADUS DE THOMAS EVENSSON thank you very much