Per Gessle - Suntem numiti artisti (PARTEA 1)

Per: In cadrul emisiunii “Dom kallar oss artister” din aceasta seara veti fi pe urmele mele, Per Gessle, in studio.

Christoffer: Ce chitara este asta? Sunt cateva chitari, doar sa alegi una din ele.

Per: DAr acum e greu.

Christoffer: Asta te-a facut faimos, uite!

Per: Da? (rade) Ma gandesc sa va cant melodia mea preferata din cele 874 de melodii pe care le-am scris.  Lasam asta aici. Nu e rau, nu?

Per: Daca vrei sa incerci sa faci melodiile concrete si eficace, avem o lista aici cu lucrurile de care ar trebui sa tii cont: ca este un single, gandeste liber, nu sunt reguli, gandeste-te la cea mai buna introducere, si avem de asemenea pentru Christoffer un program TV, Psykakuten, sa scape de stres. Ar trebui sa isi noteze si numarul lor, si acesta se afla pe lista. Doar pentru ca el crede ca e putin dificil.

Rep: Tu ai sunat la Psykakuten?

Per: Nu, nu am indraznit de fapt.

Per: Dar ceilalti ce spun?

Christoffer: Era cat pe-aci sa o fac saptamana trecuta. Dar ne-am descurcat fara. :)  

Per Håkan Gessle s-a nascut acum aproape 50 de ani in Halmstad. Deja la varsta de 20 de ani era in turneu pe timp de vara si a devenit idolul adolescentilor dintre membrii trupei Gyllene Tider. 

Rep: Bine ai venit… Per … Gessle!

Per: Multumesc.

Rep: Gessle - asa iti pronunti numele.

Per: Da. Multumesc.

Rep: Vii din Halmstad, ca si toti ceilalti.

Per: Da, din Halmstad si din imprejurimi.

Rep: Locuiesti acolo acum?

Per: Da.

Dar Suedia nu era asa de bogata la sfarsitul anilor '80. El a inceput sa cucereasca lumea alaturi de Marie Fredriksson sub numele Roxette. Doar un lucru sa spunem: Listen to Your Heart s-a difuzat de peste 4 milioane de ori la radio in SUA. Aceasta a fost cea mai importanta sansa pentru Per Gessle in muzica pop.

Per a dat o noua lovitura in muzica cativa ani mai tarziu, dupa ce a vizitat zona rurala din Skåne. Pe atunci era inspirat de primul sau album achizitionat, The Kink Kontroversy. Dar asta se intampla atunci. Acum este altceva. Suntem in drum catre Vallarum si inregistrarea noului album al lui Per.

Per: Am realizat destul de multe discuri intr-un timp chiar scurt. Si nu a fost ceva ce mi-am propus. Chiar daca asa se intampla in anii '70. Acesta nu este ritmul care se recomanda a fi pastrat. 

Per: Acesta este un CD, asa arata in lumea mea. Ma gandeam sa va arat ce se intampla cu o melodie. Aici am de exemplu un biletel scris cu rosu, care contine o propunere cum sa sune melodia. Iar textul il inregistrez pe aparatul meu. Undeva in text este un ritm, chiar nu stiu de unde vine. De multe ori stau si ascult doar pentru mine, apoi il pun si pentru Christoffer si Clarence. Apoi nu fac prea mult, doar stam si discutam ce ar trebui sa facem cu aceasta melodie. Deci munca mea devine destul de pasiva, pentru ca Christoffer si Clarence au o gramada de munca de acum. 

Clarence: Eu si Christoffer suntem merue in acest studio sa inregistram si sa cantam. Avem diferite lucruri de facut, am lucrat cu Roxette multi ani. De exemplu, daca trebuie sa introducem in melodie o tamburina, atunci sunam un percusionist pentru a obtine un sunet perfect, in loc sa cant eu.  

Christoffer: Per nu canta prea mult la un instrument in cadrul unu album Roxette.

Clarence: Nu, nu a cantat niciodata. Stie putin la chitara, dar poate interpreta bine din punct de vedere vocal. Iar eu si Christoffer trebuie sa cantam o gramada la instrumente.

Rep: El canta mult la instrumente in cadrul acestui album recent?

Clarence: Nu, nu mult. Nu a cantat la nimic. 

Christoffer: Trebuie sa schimbi in caz ca ai cantat ceva gresit.

Rep: De ce?

Christoffer: E haios. Trebuie sa fiu atent cand este el aici sa nu apese pe ceva gresit. 

Arhiva mea

Per: Wow, acum vorbesc despre un Per Gessle care are 6 ani, din Halmstad si asta este impresionant. Discul The Kink Kontroversy l-am cumparat de la fratele meu care este cu 7 ani mai mare decat mine si era fumator si avea nevoie de bani de tigari. Asa ca l-am cumparat de la el cu 5 coroane. Si de atunci a devenit ego-ul meu. Discul care mi-a schimbat viata complet. In primul rand melodia Till the End of the Day, care este una dintre cele mai bune pe care o stiu. Sunet fantastic, chitara fantastica, o adevarata opera de arta. Sunteti gata? Oh! Fantastic. Nu se putea mai bine.

Per: Imi amintesc ca era un magazin de CD-uri in Halmstad si tipul care detinea magazinul, undeva la 40 de ani, spunea ca era fantastic cand veneam eu cu castile alea mari pe urechi ascultand muzica, eram absolut cel mai tanar client al magazinului. Deci un single costa 5 coroane, imi strangeam toti banii; tundeam iarba, imparteam ziare, faceam tot ce e posibil. Toti banii erau doar pentru a cumpara cd-uri. Imi amintesc ca aveam 100 de cd-uri la varsta de 10 ani, cele mai multe din cartier. Chiar ca trebuie sa va puneti centura de siguranta, pentru Dumnezeu :) Acum! Nu se poate ceva mai bine in viata, este super. Trebuie sa mai ascult o data. Deci muzica pop are o asa de mare putere sa te cucereasca. Mi s-a intamplat de multe ori in viata sa ma intreb ce se intampla, era un fel de sentiment erotic amestecat cu ... nu stiu exact cum sa va explic, este ceva care te captureaza intr-un anumit fel.

Comments

acum se incumeta cineva sa

acum se incumeta cineva sa editeze clipurile video cu subtitrare in ro/eng? :D