Roxette - 20 de ani (subtitrare in engleza)

'

Marie: Merge camera? Avem pahare? Haideti sa bem pentru faptul ca “Look Sharp” a atins cifra de 300.000 de exemplare vandute! Astazi!

Rep: Este o zi insorita astazi, asa ca bucurati-va de ea! Ascultati acum o melodie a formatiei Roxette, o melodie cu totul noua care se numeste “The Look”.

Per: Am auzit un zvon precum ca am fi fost difuzati la radio in America. Noi am crezut ca este vorba despre “Dressed for Success” sau “Listen to Your Heart”, pentru ca acestea erau meodiile in voga. Ni s-a spus ca o statie de radio din Minneapolis ar fi ales “The Look”. Totul a pornit de la un baiat care fusese student in Stockholm si caruia ii placea Roxette, asa ca a vrut ca ei sa difuzeze o melodie cu Roxette. Cand a vrut discul inapoi, Brian Phillips a ascultat acel disc, iar prima melodie era “The Look”, la care el a spus: “wow! Este super!” Asa ca a difuzat melodia la radio, iar telefoanele au inceput sa sune deoarece oamenii vroiau sa o asculte tot mereu.  Nimeni nu stia nimic despre ea.  Acea statie de radio facea parte dintr-un sindicat de radio, asa ca el a trimis melodia pe o caseta catre celellate statii din sindicat. La randul lor, aceste statii radio au primit aceleasi reactii. Nimeni inca nu stia nimic. Insa puterea melodiei era asa de mare incat era greu de doborat.

Rep: Primele stiri din SUA sunt acelea ca 2 tineri artisti suedezi au devenit cunoscuti in intreaga lume prin melodia ”The Look” care a atins locul 1 in clasamente. Roxette este numele cu care se prezinta Marie Fredriksson si Per Gessle, iar pana acum doar ABBA si Björn Skiffs au mai avut un success asemanator. Foarte multi bani in urma vanzarilor de discuri...

Rep: Iti poti cumpara tot ce vrei?

Marie: Mereu aceeasi discutie despre bani! (rade)

Rep: Soarele straluceste asupra celor de la Roxette. Cum ramane cu noi?

Per: A fi pe locul 1 in clasamentul Billboard este ceva inimaginabil. ABBA au fost pe locul 1 o data, noi am fost de 4 ori pe locul 1.

Marie: Impresionant. Nici macar nu poti intelege pe deplin. Am pornit apoi catre SUA pentru a-I intalni pe acei americani innebuniti dupa noi.

Rep: Bine ati venit la noi! Per si Marie de la Roxette.

Rep: La posturile de radio din America nu era binevenita nici o alta melodie decat din SUA sau Anglia. Nu ne interesa de altceva, nu aveam loc pentru altceva. In anii ’70 ABBA au avut mare succes aici, dar pentru comunitatea rock din anii ’80, ABBA nu mai erau la fel de plini de succes. Cred ca a fost foarte greu dar in acelasi timp foarte emotionant pentru Roxette sa aiba un asa de mare succes asa cum au avut aici in America.

Per: Am inregistrat videoclipul pentru ”Listen to Your Heart” printre ruinele uni castel din Öland. In America s-a crezut ca am construit ruinele special pentru videoclip. Iar noi am aprobat, asa ca au crezut asta.

Rep: Ei au aparut asa, de nicaieri. Noi, cei de la MTV, aveam nevoie de videoclipuri, asa ca am continuat sa cautam si in alte parti. Marea Britanie era destul de mare, dar cu toate acestea noi cautam si in alte tari pentru a gasi muzica buna.  Videoclipurile se fac pentru a vedea cum arata membrii formatiei. Unii se simteau destul de confortabil cu camerele si aratau foarte bine. Aveau un look, nu ma refer la melodie, ci la faptul cum aratau. Iar Roxette au gasit ceea ce li se potrivea. Per avea acea pieptanatura Limahl iar Marie… Bine, amandoi aratau foarte bine si se miscau la fel de bine. Aveau ceea ce trebuia.


 

Per: Cand am inceput turneul era asa o concurenta cine sa fie mai in fata, pe scena. Dar am observant repede ca eu eram cel care trebuia sa faca un pas inapoi. Dar Marie s-a transformat rapid intr-o artista de exceptie. Ea era cea care domina atat formatia cat si publicul. Si a fost foarte bine si pentru mine. Mai ales ca aveam mai mult timp pentru o bere.

Per: Marie se pricepe foarte bine sa cante pe scena, iar fara acel talent al ei, Roxette nu ar fi putut canta pe stadioane sau arene de hockey din intraga lume. Trebuie sa stii sa te comporti pe scena pentru a putea canta pentru un public asa de numeros.

Marie: Imi place sa ma manifest pe scena. Imi place sa joc acest rol. Pe scena sunt libera. Este minunat, iar noi mereu ne-am bucurat sa cantam pentru un public numerous.

Per: Este minumat faptul ca poti avea o formative suedeza care sa cante in engleza, sa mearga in turneu in intreaga lume, sac ante pentru un public ca cel din SUA sau America de Sud, Asia, Japonia… Afica de Sud. Religii diferite, opinii politice diferite, culoare diferita: toti canta cu noi. Asta este cel mai impresionant dintre toate.

Per: Au fost calatorii si planuri foarte placate. In acele vremuri, Roxette necesita mai mult timp decat 24 de ore pe zi. Noi am aparut intr-o perioada de timp in care nu multe formatii cantau live, ci faceau playback. Traditia noastra era aceea de a canta live, asa facusem mereu. In anii ’90 am mers in turnee si am cantat live cat de mult am putut, foarte des pe stadioane de fotbal. Turneul “Joyride” a durat aproximativ un an, turneul “Crash” la fel.


Per: Eram in drum catre o conferinta in Bruxelles, cred, pe care Roxette trebuia sa o tina inainte de numeroase concerte in Europa. Am primit atunci un telefon, nimeni nu stia ce se intamplase. Eram anuntat ca Marie cazuse in baie.

In 2002 Marie este diagnosticata cu o tumoare pe creier.

Per: Daca se intampla ceva unui prieten apropiat sau unui membru de familie, pentru ca eu si Marie eram ca o familie… Nu pot descrie ce am simtit… pe moment mi-am pierdut respiratia.

Marie: Din pacate sunt multi oameni cu aceeasi boala care nu mai traiesc in ziua de astazi. Asa ca eu in fiecare zi sunt extraordinar de recunoscatoare ca traiesc. Si ca sunt asa de sanatoasa ca astazi. Asa ca merg inainte. Este fantastic. Este greu sa gasesc cuvintele potrivite, este ceva foarte special.

Rep: Este ca un dar de la Dumnezeu?

Marie: Absolut. Bineinteles. Dar multumesc lui Dumnezeu ca timpul trece asa de repede si ma simt foarte bine ca m-am intors.

Per: Am primit un telefon de la Marie in care m-a intrebat: nu putem face niste melodii noi pentru aniversarea de 20 de ani? Atunci mi-a scapat telefonul  si am zis: wow, super! Absolut! Apoi am zis: wow, implinim 20 de ani? Dar a fost foarte usor si cred ca ne-am distrat.

Per: Este ceva incredibil ca oamenii in ziua de astazi inca mai sunt interesati de ceea ce facem noi. Iar faptul ca si noi suntem interesati este ceva sensational.

Rep: La sfarsitul zilei revenim mereu la o melodie extraordinara. Iar Roxette au melodii fantastice una dupa alta. 46 de milioane de albume… 25 de milioane de single-uri… Nici ca se putea mai mult de atat, nu?

Marie: Este ca si cum nu am fi avut vreo pauza. Am revenit foarte repede.  

Per: Asa vom arata noi cand vom fi batrani si vom sta la cafea: cum se numea albumul acela? Ceva cu ”Dress”, Dress…

Per: Ai obtinut ce ai dorit acum? Ok…