LA MULTI ANI, PER!!

Per Håkan Gessle, nascut pe 12 ianuarie 1959, este cantaret, compozitor si chitarist suedez. El este vocalistul grupului pop suedez Gyllene Tider, iar impreuna cu Marie Fredriksson a format Roxette (el fiin compozitorul in ambele formatii). O data cu boala lui Fredriksson din 2002, el s-a intors in studio si a avut o cariera solo de succes in tara sa, Suedia, unde a vandut multe albume. 

Per Gessle a fost unul din membrii care au format Gyllene Tider, in 1976. Repede au devenit foarte populari in Suedia, dar dupa ce au realizat cel de-al patrulea album, The Heartland Cafe (1984), care nu a avut un succes asa de mare la vanzare in comparatie cu albumele precedente, grupul s-a destramat. Gessle a scris: "Am decis sa luam o pauza in cadrul grupului Gyllene Tider... pana mai tarziu."

In 1982, Gessle a lansat primul album solo, Per Gessle si dupa ce Gyllene Tider s-au destramat, cel de-al doilea album, Scener, a aparut repede in 1985.

Per Gessle si Marie Fredriksson au fost prieteni cativa ani inainte de a infiinta Roxette in 1986. Dupa succesul cu primul lor hit, "Neverending Love", care a fost scris de Gessle, au inregistrat Pearls of Passion, folosind material care fusese scris pentru cel de-al treilea album solo al lui Per. 

Roxette au continuat cariera, au avut 4 melodii care au ajuns pe locul 1 in America si doua melodii care au atins locul 2, iar cu albumele Look Sharp! si Joyride au obtinut platina in cateva tari. 

The World According to Gessle, lansat in 1997, a dat 3 single-uri, "Do You Wanna Be My Baby?", "Kix" si "I Want You to Know". Videoclipurile celor 3 melodii au fost regizate de catre Jonas Åkerlund. The World According to Gessle a fost lansat din nou in 2008, cu ceva melodii extra si unele versiuni demo. 

Dupa ce Roxette au lansat Have A Nice Day (1999) si Room Service (2001), cu care au avut succes, Per a continuat cariera solo. 

Urmatorul album intitulat Mazarin (2003) a avut un mare succes in Suedia, obtinand de 5 ori platina in 2004. Acesta a fost primul lui album la care a colaborat cu interpreta Helena Josefsson, album care i-a adus lui Gessle numeroase premii; patru premii Grammis: Cel mai bun artist, Cel mai bun interpret pop, Cel mai bun compozitor si Cea mai buna melodie. A castigat si 3 premii Rockbjörn (ursuletul rock): Cel mai bun artits suedez, Cel mai bun album suedez si cea mai buna melodie - si un premiu 
(The Golden Moose) pentru cea mai buna melodie. Melodia "Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)", este cel mai mare succes al lui Gessle in Suedia, mentinandu-se pe locul 1 timp de doua luni si castigand platina. 

Tot in 2004, Gessle si Gyllene Tider s-au reunit cu prilejul aniversarii de 25 de ani, ocazie cu care formatia a lansat un nou album intitulat Finn 5 fel, album care s-a bucurat de un succes enorm in Suedia. Ei doboara recordul in ceea ce priveste numarul celor care au venit sa-i vada pe stadionul Ullevi, dupa ce acesta fusese reparat, iar mai tarziu a fost devastat cu prilejul concertului sustinut de grupul U2 in 2009, iar formatia Gyllene Tider a cantat in fata a jumatate de milion de fani. Ca rezultat, grupul a fost rasplatit cu 4 premii in Suedia. 

Cu Son of a Plumber, el a continuat sa se mentina alaturi de ceilalti artisti suedezi. Helena Josefsson l-a ajutat pe Per cu cel de-al doilea album in limba engleza. Lansat in noiembrie 2005, albumul contine tot talentul muzical mostenit al lui Gessle. Tatal sau a fost instalator, iar albumul care este format din 2 discuri contine si o melodie dedicata lui, "Kurt - The Fastest Plumber in the West". In Suedia albumul s-a vandut inca din prima zi cand a fost lansat. Albumul a fost realizat si alte cateva tari europene in aprilie 2006.

In iunie 2007, el a alnsat un alt album solo in suedeza, album care poarta numele En händig man, care a castigat platina de 3 ori. Un single cu acelasi nume a fost de asemenea lansat: "En händig man". Mai tarziu, in octombrie, a aparut o carte numita "Att vara Per Gessle" (= A fi Per Gessle), in care putem gasi cateva lucruri necunoscute despre Gessle si cei 30 de ani de cariera. 

Tarziu in anul 2008, Per Gessle a lansat Party Crasher, cel de-al saptelea album solo si al treileain engleza. Primul single de pe album "Silly Really" a fost lansat pe 29 octombrie 2008, melodie care a primit comentarii critice din partea ziarului Expressen, ziar care l-a numit pe Per un "geniu al muzicii pop". Dupa aceea, Per a inceput turneul Party Crasher 2009 Tour, cu o formatie care o includea si pe Helena Josefsson pe fundal, in timp ce Marie Fredriksson i s-a alaturat pe scena de 2 ori: in Amsterdam si in Stockholm. Asta s-a intamplat la 8 ani dupa ultima aparitie a celor doi pe scena, impreuna, in cadrul turneului Roxette "Room Service Tour" din 2001.

In 1990 Per Gessle a scris un single, "The Sweet Hello The Sad Goodbye", pentru Thoman Anders (de la Modern Talking). A participat si la proiectul The Lonely Boys. 

In 1996 a colaborat cu Belinda Carlisle si a scris 2 melodii pentru albumul ei, A Woman and a Man; "Always Breaking My Heart" si "Love Doesn't Live Here". Prima melodie a fost si single, ajungand in top 10 in Marea Britanie. Gessle a inregistrat si un demo pentru Carlisle, numit "Liberty", care de asemenea s-a dorit a fi pentru acelasi album, dar Carlisle a refuzat, cerand ceva orientat mai mult catre chitara. Atunci Gessle a venit cu "Always Breaking My Heart".

Momentan Roxette iau o pauza in cadrul turneului mondial pe care l-au inceput anul trecut, in februarie.  

 

Sursa: Wikipedia

Comments

As vrea sa multumesc lui

As vrea sa multumesc lui Ovidiu Ardelean care ca de obicei ne incanta cu minunatele lui creatii, si Nico Radoi pentru neobosita sustinere si a site-ului si a " flamurei" roxette-iste romanesti peste alte meleaguri. Sincer multumesc!

Cu placere :) Abia astept sa

Cu placere :) Abia astept sa vad toate astea traduse, e plin peretele pe Facebook... Cred ca am descoperit si de ce Per e mai...distant, de ce nu e asa popular ca Marie. Cand traduc interviurile vechi de la inceputul anilor '80, simt asa o ura, o gelozie in vocea reporterilor, in cuvintele pe care le folosesc, in cuvintele pe care pun accentul in fraza. Il trateaza pe Per ca pe un copil mic, care abia a iesit in lume si nu stie pe ce carare sa o ia. Au niste fete foarte ciudate!! Il intrerup mereu, vorbesc intruna, ii pun niste intrebari cu care sa-l incurce. Cred ca asta l-a fact pe Per sa fie asa...mai serios. Reporterii de dupa '90 vorbesc altfel cu el, dar cei de la inceputul carierei sunt niste nesuferiti!!!!