Interviu cu Per Gessle (ERR, Estonia, 17 martie 2011)

Rep: Care este melodia ta preferata de la Roxette din toate timpurile?

Per: Oh, Doamne! Exista doua stiluri in cazul Roxette: baladele si melodiile pop. In cazul baladelor, cred ca “Queen of Rain” este o melodie super pe care am scris-o impreuna cu un prieten, Mats Persson. Cred ca toate melodiile care sunt foarte simple, asa-zise melodii pop in 3 acorduri, sunt cel mai greu de scris. Asa ca in momentul in care reusesti sa o faci, este fantastic. “The Look” este o melodie pop extraordinara.

Rep: Cate melodii ai acasa?

Per: Cu Roxette sau cu altcineva?

Rep: Cu altcineva.

Per: Cred ca am in jur de 1000 de melodii. Asta inseamna ca sunt foarte batran. (rade)

Rep: Voi, care ati avut atatea succese international, ati putea da un mic sfat celor care acum isi incep cariera in Estonia? Ce face ca o melodie a fie asa de speciala?

Per: As vrea sa stiu…

Rep: Stii!

Per: Cred ca o melodie trebuie sa aiba ceva unic in ea. Ceva care sa atraga, poate fi vorba de productie, de muzicalitate, de voce, de versuri. Ceva care sa o faca unica. Cred ca este mai greu in ziua de astazi pentru ca totul suna la fel. Eu nu pot face diferenta intre Katy Perry si Lady Gaga de exemplu. Pentru mine suna exact la fel. Sunt la fel cum erau parintii mei cand eram eu tanar. Eu chiar sunt bucuros ca ”She’s Got Nothing On” a reusit sa intre in top 10 in Germania. Pentru ca in ziua de astazi este imposibil ca artisti de varsta noastra sa aiba melodii in top 10.

Rep: Roxette au vandut un mare numar de discuri: 75 de milioane, ceea ce a adus multe venituri formatiei. Tu esti cel mai bogat din Suedia?

Per: Nu, cei de la ABBA sunt mult mai bogati decat mine.

Rep: Ingvar Kamprad de la IKEA se spune ca ar fi cel mai bogat. Dar tu mergi vreodata la IKEA?

Per: IKEA? Nu, nu merg, nu am mai fost la IKEA de foarte multi ani. Dar merg in alte locuri. Sotia mea este confectioner de veioze si alte asemenea lucruri, asa ca merg cu ea la diferite magazine sa verifice cate ceva, dar la IKEA nu am mai fost de ani de zile.

Rep: Cu ce altceva te mai ocupi, in afara de muzica?

Per: Imi place arta, de exemplu. Detin un hotel pe coasta de vest a Suediei si acolo avem o superba galerie de arta, mai ales arta fotografica. Avem o mare colectie, probabil cea mai mare colectie din lume cu fotografii ale lui Anton Corbijn. Fotografii cu U2 si tate acele formatii de success de la sfarsitul anilor ’70 si mai tarziu. Si…ce altceva? Sunt un mare fan de formula 1. Urmaresc formula 1.

Rep: Cine este preferatul tau?

Per: Bine, imi place Ferrari, asa ca trebuie sa fie Fernando Alonso.

Rep: Cat de mult ti-a schimbat viata faptul ca ai fost pe locul 1 in USA?

Per: A scimbat foarte multe lucruri, bineinteles, dar in acelasi timp exista ceva care nu s-a schimbat. Eu intotdeauna am colectionat discuri, am trait in muzica pop, asa ca nu a schimbat felul meu de a lucra, de a scrie, este fantastic sa stii ca tot Globul asculta ceea ce faci tu sau ceea ce canti.

Rep: Este posibil sa te fi schimbat in sensul ca ai devenit mai arogant?

Per: Nu stiu, nu ar trebui sa ma intrebati pe mine acest lucru. Chiar si inainte de Roxette am avut un mare succes cu formatia mea suedeza.

Rep: Erai obisnuit.

Per: Primul disc care a ajuns pe locul 1 a fost in 1980, cand aveam 21 de ani. Deci eram in domeniu de ceva vreme.

Rep: ABBA au devenit celebri cu ocazia Eurovision. Cat de apropiat esti tu de Eurovision?

Per: Nu sunt deloc.

Rep: De ce?

Per: Pentru ca este...mereu am incercat sa evit sa fac ceva ce nu poate fi ascultat. Nu este pentru mine. Cred ca este o gluma. In fiecare an imi cer sa particip, sa scriu melodii, iar eu spun: aaaaaa!!!! Nu vreau sa fac.

Rep: Ce veti face in seara asta?

Per: O sa ne relaxam. Marie a racit. Probabil ca vom lua o cina in liniste.

Rep: Maine este ziua cea mare pentru fanii din Estonia. Dupa cum stii, publicul mereu vrea sa asculte melodiile vechi. Cum te impaci cu idea?

Per: Vezi tu, nu am mai avut un turneu de 10 ani. Asa ca este de inteles ca ne axam pe marile hituri. Bineinteles ca vom canta cateva melodii si de pe noul album, dar majoritatea melodiilor sunt cele vechi, pe care oamenii vor sa le asculte.

Rep: Deci tu nu ai vreo problema cu interpretarea melodiilor.

Per: Nu, am o problema sa le tot repet. Dar o data ce publicul canta, este fantastic si ma bucur foarte mult.