Per Gessle - interviu acordat lui Tomi Lindblom (2003) / Finlanda

Despre Mazarin

Per: Prima zi in care melodia a fost lansata si a mers asa de bine, am simtit ceva de genul: wow, aceasta va fi o melodie de succes! Asteptarile au debenit mai mari, iar albumul a fost lansat cateva saptamani mai tarziu. Si a disparut, pur si simplu. Apoi am fost intrebati: nu mergeti in turneu? – Da, ce frumos! O data ce am inceput, trebuie sa continuam. Dar a fost destul de tarziu in vara pentru ca toti oamenii cu care vroiam sa lucrez erau ocupati cu altceva, asa ca a trebuit sa planific din nou turneul destul de tarziu. Apoi trebuia sa gasim si niste persoane importante cu care am lucrat la celalalt turneu. Dar a mers chiar bine, un turneu fantastic, aproape cel mai frumos pe care l-am facut in viata mea. 

Rep: In Suedia ai cantat pe stadioane, insa aici, in Finlanda, canti intr-un mic club. De ce asa? 

Per: Pentru ca niciodata nu am cantat in suedeza in afara tarii, deci pentru mine este un debut. Martea trecuta am cantat in Oslo, asa ca pot spune ca premiera turneului mondial a avut loc in Oslo, iar astazi este sfarsitul turneului mondial, in Helsinki. Deci acesta este cel mai scurt turneu mondial. Este chiar frumos sa faci ceva la un nivel asa de coborat. Si, dupa cum ai spus si tu, turneul de vara din Suedia, turneu care mai mult a fost de toamna, a fost un prilej de bucurie pentru foarte multi oameni, 10.000 – 12.000 – 15.000 de oameni. Este acelasi lucru in cazul Roxette, cand am cantat in cadrul ultimului turneu, era pe un patinoar, deci este chiar super sa canti la nivel de club. Ai tot ce-ti trebuie, e chiar haios. 

Rep: Ai obtinut tot ce isi poate dori cineva din lumea muzicii. Ce te face sa mai scrii inca muzica? 

Per: Este, de fapt, acelasi lucru ca de obicei. Sunt rezultatul colectiei mele de discuri, sunt un fan al muzicii, asta reprezinta viata mea. In acelasi timp am acea putere interioara de a scrie, mereu am scris melodii, toata viata, din cate imi amintesc. Asa ca nu are nimic de-a face cu succesul sau cu discuri de aur sau un nou Ferrari, nu despre asta este vorba. Este doar un fel de a te exprima, de a fi nou. Asa ca nu este nicio diferenta. 

Rep: Sunt multi oameni aici in Finlanda carora le place Roxette chiar mai mult. Cum merge cu Roxette in ziua de astazi?

Per: Roxette inca este in pauza datorita faptului ca Marie inca este bolnava. Nu stiu ce se va intampla. Si se va intampla cu siguranta, ea vrea sa continue sa lucreze. Mentinem legatura; vorbim mult unul cu celalalt. Eu chiar sper ca va mai fi Roxette in viitor, bar cand, nu pot spune. 

Rep: Stii ca uciderea lui Anna Lind a fost un eveniment teribil. O cunosti personal pe Anna Lind?

Per: Da, o cunosc, am luat masa cu ea exact inainte de Craciun. Era si sotul ei acolo, precum si cativa prieteni. A fost prima data cand am intalnit-o, este o persoana draguta. Dar zilele care au urmat dupa uciderea ei au fost intr-adevar oribile pentru toata tara, pentru intreaga societate suedeza. 

Rep: Tu esti o persoana foarte cunoscuta in Suedia. Te protejezi de astfel de evenimente? 

Per: Nu, nu pot spune ca imi este frica. Dar, precum multe alte persoane publice, si eu am fost amenintat, au existat amenintari la adresa noastra. Dar nu pot spune ca sunt asa de speriat. Nu ai putea trai cu frica asta. Dar trebuie sa fii atent, bineinteles, adesea ma gandesc la astfel de lucruri. 

Rep: Ai garda de corp?

Per: Nu, am avut in timpul turneului din America de Sud, altfel nu. 

Rep: In ce masura crezi ca evenimentele recente au influentat societatea suedeza? Au reusit sa schimbe oamenii? 

Per: Este putin prea devreme sa spun, dar a fost o discutie, oricum, despre serviciul medical de proasta calitate. Sunt prea multi oameni care se sinucid; au nevoie de ingrijiri medicale pentru a se putea intoarce in societate. Iar acest individ a fost arestat din nou, a comis multe crime inainte, iar asta este rezultatul sanatatii sale mintale. Ar trebui sa mearga la psihiatru pentru a beneficia de ajutorul potrivit. Asemenea discutii auzi acum in Suedia. Asta e un lucru bun. Eu sper ca dupa tot ceea ce s-a intamplat, societatea va deveni putin mai buna, putin mai inteligenta, dar este prea devreme sa spun ca am dreptate.