Per Gessle - Interviu - "Smukfest" in Danemarca - 2010

 

Rep: Ce face Roxette momentan?

Per: Se pare ca totul. Acum suntem in studio. Anul trecut am inceput sa scriu melodii pentru un album si am inceput sa lucram la el. Am participat si la Night of the Proms in Olanda, Germania si Belgia in toamna anului trecut. Dar intre timp am scris versiuni demo si am incercat cateva melodi cu Marie in camere de hotel, peste tot. Asta pentru a face timpul sa treaca mai usor in timp ce asteptam. Si totul a mers mult mai bine decat ne asteptam, iar in ianuarie am inceput sa inregistram in mod serios, daca pot spune asa, undeva in sudul Suediei. Pana acum am inregistrat 9 melodii si speram ca vom inregistra 16 – 17 melodii, iar albumul va fi gata la inceputul anului viitor. Acesta este planul nostru.

Rep: Anul acesta ati planificat sa cantati in 6 tari. Inteleg ca aceasta este prima aparitie dupa aproximativ 10 ani. Asa e? Cum te simti?

Per: Ma simt minunat. Stii ca Marie s-a imbolnavit in 2002, iar in 2001 am avut ultimul turneu Roxette cu albumul Room Service, a fost un turneu european. Si sa fiu sincer, nu ma asteptam ca Roxette sa mai urce vreodata pe scena. Pentru mine este o mare senzatie ca acest lucru se va intampla anul acesta. Probabil ca asta va duce la un adevarat turneu Roxette anul viitor, cand apare noul album, acesta este planul major, dar vom vedea. Acum o luam pas cu pas, asa si trebuie sa fie. Vom incepe spectacolele in iunie, iar vara aceasta ne vom axa pe aceste spectacole. Este foarte frumos sa cantam in Danemarca. Vom canta in Danemarca, in Suedia, Rusia si Norvegia. Cam asta este. Anul trecut am avut un turneu solo numit Party Crasher. Vom pastra formatia, unii dintre membrii grupului au lucrat si ianinte cu Roxette, altii sunt noi. Iar motivul pentru care pastram aceasta formatie este ca vrem sa avem elemente pop puternice, nu vrem sa folosim prea multa tehnologie avansata, nici macar anumite trucaje pe scena. Am vrut sa fie acel sunet clasic bazat pe chitara, sunet care de fapt se schimba de la o zi la alta.

Rep: Cand scrii melodii...

Per (uitandu-se la niste pescarusi care faceau galagie): Competitia! (rade)

Rep: Este ceva natural! E super!

Per: La naiba! Taceti din gura! Cand eram mic, luam chitara sau cantam la pian sau aveam un sintetizator si cream ceva. Dar in zilele astea sunt putin mai pretentios. Trebuie sa am o idee, trebuie sa am dispozitia necesara ca sa ma asez la pian. Iar cand ma asez la pian, este destul de usor sa scriu ceva.

Bineinteles ca traditia anilor ’60 imi este destul de apropiata: The Beatles, The Kinks, The Lovin’ Spoonful, The Birds. Eram adolescent cand au aparut toti acesti artisti: T. Rex, David Bowie, The Sweet. Imi plac toti. Apoi, ca orice alt cetatean suedez care a trait in anii ’70, sunt un dansator teribil. Dar trebuie sa te antrenezi destul de mult, de exemplu pe muzica Bee Gees, sau pe muzica filmului Saturday Night Fever, sau Donna Summer. Ii apreciez foarte mult. Si bineinteles ca am inceput sa cant, inspirandu-ma si din acel sunet din a doua parte a anilor ’70. Apoi a fost totul incepand de la Buscoks, Nick Lowe, The Pistols, The Jam, Ramones, Blondie, o perioada nemaipomenita. Cand am crescut, nu stiu cum era in Danemarca, dar in Suedia daca dadeai drumul la radio, era Led Zeppelin urmat de o melodie cu Harry Belafonte. Pe toate cele 3 posturi de radio. Astazi totul are un tipar, nu cred ca oamenii sunt foarte cultivati cand vine vorba de genuri de muzica. Chiar daca iti place Metallica, asta nu inseamna ca iti place si Lennart Cohan.

It Must Have Been Love a mers destul de repede, cred ca a durat cateva ore sa-l scriu. A fost initial o melodie de Craciun, inainte de asta a fost o alta melodie care suna altfel si pe care am incercat sa o trimitem la casele de discuri sin Germania si din alte tari din Europa, dar nimeni nu o vroia. EMI Germania a sous: de ce nu incercati sa faceti o melodie de Craciun, cu versuri de Craciun? Este mai usor sa se transmita la un post de radio daca are versuri de Craciun. Apoi am scris It Must Have Been Love (Christmas for the broken hearted), cu versuri de Craciun. Apoi, 3 ani mai tarziu, am primit o oferta si anume sa facem parte din filmul Pretty Woman. Mi s-a cerut sa scriu o melodie, dar nu aveam timp pentru ca eram mereu pe drumuri, dar stiam ca avem o balada super. Si le-am trimis aceasta melodie de Craciun, iar regizorul, Garry Marshall, a spus ca ii place melodia la nebunie, asa ca am rescris versurile, am scos versurile despre Craciun, iar restul este istorie, melodia este impresionanta pur si simplu.